Поредният рязък скок на цените на природния газ изглежда е сложил край

...
Поредният рязък скок на цените на природния газ изглежда е сложил край
Коментари Харесай

Ройтерс: Скокът на цените на газа подхранва страховете от инфлация

Поредният рязък скок на цените на естествения газ изглежда е поставил завършек на всички очаквания, че битката с инфлацията в Европа ще се успокои, като в този момент финансовите пазари се приготвят за по-високи цени, по-бърз ритъм на повишение на лихвените проценти и по-дълбок стопански спад.
Само преди няколко седмици признаците, че инфлацията в Съединените щати, които нормално са водещи в международните стопански промени, може да доближи своя връх, покачиха цената на акциите и намалиха разноските за държавни заеми. Инвеститорите заложиха, че в този момент централните банки ще извърнат по-голямо внимание на забавящите се стопански системи, като пикът на цикъла на повишение на лихвените проценти наближава.
Вместо това тази седмица стартира с прогнозата на американската банка Citi, че до януари инфлацията във Англия ще доближи съвсем половинвековен връх от 18,6% - прогноза, която доминираше на първите страници на английските вестници във вторник.
Това се случи в миг, когато следващото избухливо повишаване на цените на природния газ не дава признаци на закъснение, като Русия алармира за по-нататъшно ограничение на износа, а европейските купувачи се борят за доставки преди зимата.
Цените на природния газ се покачиха с почти 40 % през август и с близо 300 % през тази година.
" Ключът е в силата, силата, силата. Налице е енергийна криза - дано бъдем почтени в това отношение. Цените на електрическата енергия са 10 пъти по-високи от равнищата преди Коронавирус - това е потрес за системата ", каза Томас Костерг, старши икономист в Pictet Wealth Management.
" Съединени американски щати и Европа вървят по разнообразни пътища. Всички знаехме, че ахилесовата пета на Европа е задграничната сила и в този момент тя заплаща цената за това ", сподели той, визирайки зависимостта на Европа от съветския газ.

Пълен поврат
Затова не е изненадващо, че настроението бързо се утежни. Световните акции изгубиха 4,3% от 3-1/2-месечния връх предишния вторник, еврото се върна под 1 $, а доходността на 10-годишните американски държавни скъпи бумаги още веднъж доближи 3%. Моника Дефенд, началник на института Amundi, предвижда спад на еврото до 0,96 $ до декември поради слабата стопанска система на Европа.
Нарастват опасенията, че централните банкери, които се събират тази седмица на симпозиума в Джаксън Хоул, приготвят почвата за по-агресивно повишаване на лихвените проценти, в сравнение с се очакваше до момента. Без известна сигурност по кое време ще завърши повишението на лихвените проценти, вложителите са нервни.
" Пазарът беше все по-уверен, че рецесията ще бъде преобладаващата тематика, че централните банки ще бъдат по-сговорчиви или по-спокойни в стягането на политиката си ", каза Ричард Макгуайър, ръководител на отдела за лихвена тактика в Rabobank. " От началото на предходната седмица това претърпя цялостен поврат. "

По-висока инфлация
Ако погледнем пазарните измерители на инфлационните упования, тази седмица краткосрочните измерители в еврозоната и Англия скочиха до рекордно високи стойности.
Един от дълготрайните измерители в еврозоната, следени от Европейската централна банка (ЕЦБ), се увеличи до 2,24% във вторник, откакто през юли спадна под целевото ниво на ЕЦБ от 2%..
Политикът на ЕЦБ Изабел Шнабел предизвести предходната седмица, че инфлационните упования може би се " обезсилват ", което на езика на централната банка значи загуба на доверие в готовността на банката да извърши задачата си.
Стратегът на Societe Generale Кенет Бру назова мненията на Шнабел " основен миг ", защото ръководителите на централните банки се притесняват, че инфлацията няма да намалее задоволително бързо.
Във Англия сходен измерител на инфлацията се увеличи до 3,82% тази седмица от 3,4% в края на юли.
Доходността на двугодишните английски държавни облигации, които се търгуват на най-високите си равнища от 2008 година насам, означи най-големия си седмичен скок от 2010 година, откакто данните от предходната седмица демонстрираха, че инфлацията през юли е достигнала 10,1%. Във вторник вложителите залагаха, че до юни 2023 година Английската централна банка няма да спре да покачва лихвените проценти към 4,2%. Преди отчитането на инфлацията те чакаха връх от 3,25% през март.
Пазарите в еврозоната също покачиха равнищата, до които считат, че лихвите на ЕЦБ ще доближат своя връх през идната година, с към 50 базисни пункта до към 2%, демонстрират данни на Refinitiv.
Крейг Инчс, началник на отдел " Лихвени проценти и парични средства " в Royal London Asset Management, съобщи, че повишението на пазарно основаните измерители на инфлацията демонстрира, че пазарите към този момент са съсредоточени върху " идващия кръг на инфлационно влияние ". Причините варират от сушата в Европа до газовата рецесия и обвързваните с пандемията ограничавания на доставките в Китай.
" Изглежда, че има многочислени аргументи, които могат да насочат към по-утвърдена, дълбока инфлация ", сподели той, добавяйки, че пазарите в този момент се питат " какъв брой високо би трябвало да стигнат лихвените проценти "?
Инфлационните упования нарастват и в Съединени американски щати, само че вероятностите за Европа наподобяват доста по-мрачни.
" Очакваше се инфлацията в Европа да се увеличи през четвъртото тримесечие, само че мащабът на покачването, пред което сме изправени в този момент, е ново събитие поради повторното повишаване на цените на газа ", каза Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.
" Това е нов потрес, който не беше очакван преди няколко седмици. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР